Jak zablokowac wyszukiwanie swojego profilu na Facebooku

Jak zablokować wyszukiwanie swojego profilu na Facebooku

Sekrety LinkedIn – Jak Wykorzystac Potencjal Swojego Profilu 1

Sekrety LinkedIn – Jak Zbudować Markę Osobistą

Poznaj strategie, które przekształcą Twój profil w potężne narzędzie networkingowe na LinkedIn.

Co wiedzieć

  • Na Facebooku.com wybierz strzałka w dół > Ustawienia i prywatność > Ustawienia > Prywatność.
  • Znaleźć Jak ludzie Cię znajdują i kontaktują się z Tobą sekcję, aby dostosować ustawienia wyszukiwania profilu.
  • W aplikacji stuknij Menu > Ustawienia i prywatność > Ustawienia > Jak ludzie Cię znajdują i kontaktują się z Tobą.

W tym artykule wyjaśniono, jak zmienić ustawienia prywatności na Facebooku, aby ograniczyć liczbę osób, które mogą Cię wyszukiwać za pomocą adresu e-mail, numeru telefonu, a nawet wyszukiwania Twojego imienia i nazwiska w Google.


Obecnie nie ma ustawienia prywatności, które pozwalałoby uniemożliwić wyświetlanie informacji o Twoim profilu w wynikach wyszukiwania na Facebooku. Jeśli więc ktoś wyszuka Cię, wpisując Twoje imię i nazwisko lub dodatkowe informacje osobiste, które może znać w polu wyszukiwania na Facebooku, Twój profil może nadal się wyświetlać.


Jak ograniczyć wyszukiwanie swojego profilu na Facebooku za pomocą adresu e-mail, numeru telefonu i wyszukiwarek

Możesz dostosować ustawienia prywatności z Facebook.com w przeglądarce internetowej lub za pośrednictwem aplikacji mobilnej Facebook. Oto jak kontrolować, kto może Cię znaleźć w internecie:


  1. W prawym górnym rogu wybierz strzałka w dół i wybierz Ustawienia i prywatność.


  2. Z menu rozwijanego wybierz Ustawienia.


  3. Z menu po lewej wybierz Prywatność.


  4. Przewiń w dół do Jak ludzie Cię znajdują i kontaktują się z Tobą Sekcja. Możesz dostosować następujące ustawienia wyszukiwania:

    • Kto może Cię wyszukać za pomocą podanego adresu e-mail? Wybierz Znajomi, Znajomi znajomych lub Tylko ja, aby ograniczyć tego typu wyszukiwania.
    • Kto może Cię wyszukać za pomocą podanego numeru telefonu? Wybierz Znajomi, Znajomi znajomych lub Tylko ja, aby ograniczyć tego typu wyszukiwania.
    • Czy chcesz, aby wyszukiwarki poza Facebookiem łączyły się z Twoim profilem? Wybierać Edytować i odznacz Zezwalaj wyszukiwarkom spoza Facebooka na umieszczanie linków do Twojego profilu.

    Jeśli wyłączysz zezwolenie wyszukiwarkom spoza Facebooka na łączenie z Twoim profilem, być może będziesz musiał chwilę poczekać, aż zacznie ono obowiązywać. Twój profil może nadal być widoczny w wyszukiwarkach przez pewien czas po wyłączeniu tego ustawienia.

Kontroluj ustawienia prywatności za pomocą aplikacji Facebook

Możesz także kontrolować, kto może znaleźć Twój profil z poziomu aplikacji Facebook:


  1. W dolnym menu (iOS) lub górnym menu (Android) stuknij Menu Ikona.


  2. Uzyskiwać Ustawienia i prywatność.


  3. Uzyskiwać Ustawienia.


  4. Przewiń w dół do Publiczność i widoczność sekcję i stuknij Jak ludzie Cię znajdują i kontaktują się z Tobą.


  5. Stuknij jedną z opcji, aby ustawić preferencje dotyczące prywatności.


Zablokuj wyszukiwania z powodów zawodowych

Jeśli ten sam adres e-mail lub numer telefonu, którego używasz do konta na Facebooku, jest często używany, powiedzmy, do celów zawodowych, możesz chcieć uniemożliwić wszelkim kontaktom zawodowym znalezienie Cię na Facebooku. Może tak być w szczególności, jeśli korzystasz z Facebooka głównie z powodów osobistych i nie chcesz otrzymywać zaproszeń do znajomych od znajomych.



Blokuj wyszukiwania prywatności

Podobnie, jeśli jesteś influencerem internetowym lub znaną osobą, nie chcesz otrzymywać zaproszeń do znajomych na Facebooku ani wiadomości od osób, których nie znasz. Jeśli Twój publiczny adres e-mail lub numer telefonu jest powiązany z Twoim kontem na Facebooku lub jeśli Twój profil na Facebooku można łatwo znaleźć w wyszukiwarkach, ułatwisz fanom i obserwującym kontakt z Tobą za pośrednictwem Twojego profilu na Facebooku.


Nawet jeśli żaden z dwóch opisanych powyżej scenariuszy nie dotyczy Ciebie, dobrym pomysłem może być ograniczenie możliwości przeszukiwania Facebooka jako dodatkowe zabezpieczenie prywatności na wypadek, gdyby ktoś próbował Cię wyszukać za pomocą adresu e-mail, numeru telefonu, Google lub inna wyszukiwarka.


Facebook regularnie zmienia sposób ochrony i udostępniania danych osobowych, często bez wcześniejszego powiadomienia. To Ty, użytkownik, musisz upewnić się, że ustawienia wyszukiwania na Facebooku są ustawione na poziomie prywatności i bezpieczeństwa, który Ci odpowiada.


Zalecane: Ogranicz liczbę osób, które mogą wysyłać Ci zaproszenia do znajomych

Jeśli poważnie myślisz o uniemożliwieniu nieznajomym lub niechcianym osobom wysyłania Ci zaproszeń do znajomych, możesz rozważyć zablokowanie możliwości robienia tego osobom, które nie są wspólnymi znajomymi Twoich obecnych znajomych.


Możesz to zrobić z tej samej sekcji, w której dostosowałeś powyższe ustawienia prywatności (pod Jak ludzie Cię znajdują i kontaktują się z Tobą w Prywatność/Ustawienia prywatności). Zmiana Kto może ci wysłać zaproszenia do grona znajomych z Wszyscy Do Przyjaciele przyjaciół.


Jeśli więc pojawisz się w wynikach wyszukiwania na Facebooku, gdy ktoś, kogo nie znasz, wyszukuje Twoje imię i nazwisko lub inne dane osobowe, nie będzie mógł wysłać Ci zaproszenia do znajomych, chyba że jest już znajomym co najmniej jednego z Twoich znajomych .


Często zadawane pytania

  • Jak zablokować Facebookowi śledzenie moich wyszukiwań?

    Aby uniemożliwić Facebookowi śledzenie Twojej historii online, przejdź do Ustawienia i prywatność > Ustawienia > Twoje informacje na Facebooku > Aktywność poza Facebookiem > Odłącz przyszłą aktywność.

  • Jak przestać obserwować znajomych z Facebooka?

    Aby przestać obserwować znajomego z Facebooka, przejdź do jego profilu i wybierz Przyjaciele > Przestań obserwować Lub Usunąć. Kiedy przestajesz kogoś obserwować, przestajesz widzieć jego posty w swoim kanale wiadomości bez konieczności usuwania go ze znajomych.

  • Jak zablokować stronę na Facebooku?

    Aby zablokować stronę na Facebooku, przejdź do Ustawienia i prywatność > Ustawienia > Bloking i wprowadź osobę, stronę lub aplikację, którą chcesz zablokować. Gdy zablokujesz osoby, strony lub aplikacje, nie będziesz ich już widzieć na swojej osi czasu ani podczas wyszukiwania.


Podobne wpisy